Pysznotka
Pysznotka, pychotka, czy Pani Walewska? Różne nazwy, a ciasto to samo. Choć pewnie znacie różne jego wersje. Jedni pieką bezę z orzechami, inni z migdałami. Jedni przekładają powidłami, a drudzy kwaśnym dżemem. Moja "Pysznotka" jest z orzechami i powidłami śliwkowymi. Ciasto nie jest tak pracochłonne, jakby się mogło wydawać. Należy zagnieść ciasto kruche, następnie podzielić je na pół i upiec dwa placki posmarowane powidłami i pokryte cienką warstwą piany z białek posypaną orzechami. W środku ciasto przełożone jest masą budyniową. Ciasto jest pyszne. Polecam.
Składniki na formę o wymiarach ok. 35x 24 cm:
Ciasto kruche:
- 400 g mąki pszennej
- 200 g masła (lub margaryny), schłodzonego
- 100 g cukru
- 4 żółtka (u mnie z jajek rozmiaru M), schłodzone
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kwaśnej śmietany lub gęstego jogurtu naturalnego typu greckiego 10%, schłodzonego
Masa budyniowa:
- 500 ml mleka
- 3 żółtka
- 70 g cukru
- 3 łyżki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
- 200 g masła, temperatura pokojowa
Warstwa bezowa:
- 4 białka
- 150 g cukru
- 1 łyżka skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
Dodatkowo:
- 1 słoik powideł śliwkowych (450 g)
- ok. 50 g orzechów włoskich
Sposób przygotowania:
- Dno formy prostokątnej o wymiarach ok. 35x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Odstawić na bok.
- Przygotować budyń do masy budyniowej: Ok. 350 ml mleka zagotować z cukrem. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie trzepaczką z żółtkami i skrobią. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Od zagotowania, gotować co najmniej 1 minutę, aż budyń zgęstnieje. Gotowy budyń zdjąć z palnika i przykryć folią spożywczą tak, aby folia dotykała powierzchni budyniu (w ten sposób na budyniu nie utworzy się kożuch). Pozostawić do ostygnięcia.
Po lewej budyń po ugotowaniu, po prawej po ostygnięciu:
- Orzechy włoskie posiekać.
- Przygotować ciasto kruche: Z mąki, masła (pokrojonego na małe kawałki), cukru, żółtek, proszku do pieczenia i kwaśnej śmietany zagnieść jednolite ciasto ręką lub robotem kuchennym.
- Ciasto podzielić na pół. Połowę ciasta wykleić lub rozwałkować w przygotowanej formie. Na cieście rozsmarować połowę powideł.
- Przygotować warstwę bezową: Białka ubić na sztywno. Dalej ubijając, dodawać stopniowo cukier. Na końcu dodać skrobię i delikatnie wymieszać. Połowę piany bezowej wyłożyć na powidła i z góry posypać połową posiekanych orzechów włoskich.
- Ciasto piec w nagrzanym piekarniku na drugiej szynie od dołu ok. 30 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. (Jeśli beza będzie się szybko rumienić, można podczas pieczenia przykryć ją z góry folią aluminiową. Podczas pieczenia, drugą połowę ciasta i bezę trzymać w lodówce). Po upieczeniu ciasto pozostawić do ostygnięcia.
- W ten sam sposób upiec drugie ciasto.
- Przygotować masę budyniową: Miękkie masło utrzeć mikserem na najwyższych obrotach przez ok. 8 minut na jasną, kremową masę. Dalej miksując na średnich obrotach, dodawać stopniowo chłodny budyń.
- Masę budyniową wyłożyć na jeden placek. Przykryć drugim plackiem.
- Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny, a najlepiej na noc.
Całkowity czas przygotowania: |
||
Liczba porcji: |
ok. 24 |
|
Trudność: | średnia | |
Koszt: | średni |