Malinowy tort lodowy
Ocena użytkowników: 5 / 5
Lodowy tort z malinami. Kremowy, słodki tort lodowy na chrupiącym, czekoladowym, ciasteczkowym spodzie. Warstwa lodowa przygotowana jest ze słodzonego mleka skondensowanego i bitej śmietany z dodatkiem puree z malin. Warstwa malinowa i śmietankowa wymieszane są ze sobą, tworząc marmurkowy wzór.
Składniki:
Ciasteczkowy spód:
- 100 g czekolady gorzkiej
- 50 g masła
- 150 g herbatników maślanych (w wersji bezglutenowej: bezglutenowych herbatników lub pominąć ciasteczkowy spód)
Masa lodowa:
- 2 puszki mleka skondensowanego słodzonego (każda puszka po 400 g)
- 800 g słodkiej śmietany 30 -36%, schłodzonej
- 400 g świeżych malin
Dodatkowo:
- ok. 5 sztuk malin
Sposób przygotowania:
- Przygotować spód. Czekoladę posiekać i razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej.
- Herbatniki rozkruszyć na bardzo drobno. (Najłatwiej zmiksować je w malakserze lub blenderem na piasek. Można również włożyć je do woreczka do mrożenia i przy pomocy wałka rozkruszyć). Wymieszać z roztopioną czekoladą.
- Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Wyłożyć ciasteczkową masę i ugnieść ją łyżką na dnie. Odstawić na bok.
- Przygotować masę lodową. Maliny zmiksować blenderem, a następnie przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się pestek.
- Puree malinowe wymieszać z mlekiem skondensowanym słodzonym z pierwszej puszki.
- 400g śmietany ubić na sztywno i wmieszać delikatnie szpatułką do masy malinowej. Masę wylać do tortownicy.
- Pozostałe 400 g słodkiej śmietany ubić na sztywno i połączyć delikatnie szpatułką z mlekiem skondensowanym słodzonym z drugiej puszki. Masę wylać na warstwę malinową.
- Przy pomocy małej łyżeczki przemieszać masę od dołu do góry robiąc szlaczek. Wierzch posypać drobno porwanymi malinami.
- Tortownicę owinąć w folię spożywczą i wstawić do zamrażarki na noc.
- Tort kroić na kawałki i podawać od razu. Pozostałą część tortu od razu wstawić ponownie do zamrażarki. (Gdyby tort okazał się za twardy do krojenia, należy pozostawić go na blacie na parę minut).
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
|
|
Ilość porcji: |
ok. 16 |
|
Trudność: | łatwe | |
Koszt: | średni |
Powiązane przepisy
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.800 g śmietanki 30% to ile ml?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Można przyjąć, że tyle samo.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.a gdyby tak dodac odrobine alkoholu zeby tort nie zamarzl jak skala?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Może to być dobry pomysł.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.tort całą noc spędził w zamrażalniku, natomiast górna warstwa nie jest zamarznięta. Zwłaszcza pośrodku tortu krem jest miękki. Czy jeszcze stężeje? Dziwi mnie to, zwłaszcza jak czytam komentarze, że tort jest twardy jak kamień i musi postać przed krojeniem
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.a w jakiej formie byl tort ? jezeli forma byla gleboka moze lepiej byloby mase wlac dwiema partiamii
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Jak długo tort może przebywać w zamrażalniku?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Myślę, że do 3 miesięcy.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Dziękuję
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Czemu herbatniki mają być bezglutenowe?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Nie muszą. Podaję opcję w nawiasie dla osób na diecie bezglutenowej.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Dziękuję
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Witam :) wygląda pysznie! A jak wysoki ten tort wychodzi?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Tort pyszny. Zamiast malin dałam truskawki.Polecam
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Polecam. Robiłam w zeszłym roku na urodziny synka. Bardzo szybko się go robi i jest pyszny! Jest bardzo twardy po wyjęciu z zamrażalki więc myślę, że ok 40min przed podaniem należy go wyjąć i pozostawić w temperaturze pokojowej. W tym roku też zrobię ten tort:)
- {"set":null,"list":{"2":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.mozna zamiast malin dodac kakao ?
- {"set":null,"list":{"2":2}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Tak, w ilości do smaku :)
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Czy można użyć mrożonych malin, zamiast świeżych?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Niestety nie, ponieważ nie powinno się malin (jak również innej żywności) rozmrażać i ponownie zamrażać. Już za niedługo będą świeże maliny ;)
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Czy mleko skondensowane ma być schłodzone???
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Najlepiej, ale niekoniecznie. Natomiast śmietanę najlepiej schłodzić, wtedy lepiej się ubija.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.A jakie mleko skondensowanego użyć ugotowane już czy nieugotowanego?
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Mleko skondensowane słodzone bezpośrednio z puszki (bez gotowania).
- {"set":null,"list":{"2":3}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Nie wiem co zrobiłam źle niestety nawet po odczekaniu kilku minut tort wyszedł twardy jak skała.:(:(
- {"set":null,"list":{"4":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Tort jest zmrożony, więc jej twardy. Musi odtajać. Poczekaj dłużej.
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Czy można użyć pół na pół (po 1 puszce)mleka skondensowanwgo słodzonego i nieslodzonego?
- {"set":null,"list":{"2":2}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Teoretycznie można, ale nie wiem jaka kremowość tortu wyjdzie.
- {"set":null,"list":{"4":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Witam, a czy można użyć malin z puszki w zalewie zamiast świeżych ? Pozdrawiam
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Nie polecam, będzie za słodkie.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Polecam jest przepyszny!!! (^)
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Witam, zastanawiam się czy można spróbować zastąpić maliny truskawkami. Ktoś próbował? Właśnie szukam przepisu na tort a sezon na truskawki w pełni. Będę wdzięczna za odpowiedź. Pozdrawiam :)
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Tak, można (nod)
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Jak długo można przechowywać w zamrażalce ? Chciałabym zrobić w formie lodów w pudełkach tylko zastanawiam się jak długo można je później trzymać zamrożone ?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Zamiast gorzkiej czekolady można użyć białej?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Tak, można (nod)
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Czy mogę użyć rozmrożonych malin?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Nie, ponieważ maliny rozmrożone nie powinny być powtórnie zamrażane.
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się