Kutia (low carb, keto)
Kutia niskowęglowodanowa, czyli pyszna masa makowa z migdałami, orzechami, aromatyzowana skórką pomarańczową, wanilią i przyprawą do piernika lub cynamonem. Wszystkie dodatki, poza podstawą, czyli makiem, śmietanką, wodą i masłem są dowolne. Jeśli czegoś nie lubicie, nie musicie dodawać.
Makro 1 porcji (ok. 80g): 357 kcal, B: 9,5g, T: 32,35g, W: 5,3g (W netto: 1,45g).
Składniki na ok. 650 ml (ok. 640g):
- 200 g suchego maku zmielonego
- 200 g płynnej śmietanki 30%
- 100 ml wody
- 40 g miękkiego masła
- 2 łyżki erytrytolu (lub do smaku)
- 2 żółtka
- 100 g migdałów lub orzechów (u mnie blanszowane, posiekane migdały)
- 10 g (1 łyżka) sezamu łuskanego (białego)
- 2 łyżeczki startej skórki pomarańczowej (z pomarańczy lub dwóch mandarynek niewoskowanych i bez konserwantów)
- 1- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub ziarenka z laski wanilii
- ½ łyżeczki przyprawy do piernika (domowej lub kupnej, ale wybrać bez cukru w składzie) lub cynamonu
- 10 g (1 łyżka) wiórków kokosowych
Sposób przygotowania:
- Zmielony mak, śmietankę i wodę wymieszać w garnku i zagotować. Gotować na małej/ średniej mocy palnika, cały czas mieszając, tak długo, aż masa zgęstnieje (płyn odparuje, ok. 5- 10 minut). Ściągnąć z pieca.
- Do gorącej masy dodać miękkie masło i erytrytol. Mieszać do rozpuszczenia się masła.
- Gdy masa lekko przestygnie, wmieszać łyżką po kolei po jednym żółtku.
- Migdały lub orzechy podprażyć na suchej patelni, aż lekko się zarumienią. Pozostawić do ostygnięcia. Jeśli są całe, posiekać je na mniejsze kawałki.
- Posiekane migdały lub orzechy, sezam, startą skórkę pomarańczową, wanilię, przyprawę do piernika i wiórki kokosowe dodać do masy makowej i wymieszać.
- Kutię schłodzić w lodówce przed podaniem. (Można ją również przygotować 1- 2 dni wcześniej przed Wigilią).
Kuchnia: |
Polska |
|
Całkowity czas przygotowania: |
||
Liczba porcji: |
ok. 8 |
|
Trudność: | łatwa | |
Koszt: | wysoki |
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.